Povijest župe i zanimljivosti

Istraživanje

Kratka povijest nastanka

Biskup Josip Antun Ćolnić osnovao je župu Rođenja BDM u Semeljcima 24. studenog 1754. godine odvojivši je od Vrbice. Za našu je župu karakteristično da je prva župa koju je osnovao biskup Ćolnić u Đakovštini, uz postojeće četiri župe Vrbicu, Đakovo, Vrpolje i Gorjane. Župi su pripadala mnoga sela pa je ponekad bila manja, ponekad veća.

O crkvi posvećenoj Rođenju Blažene Djevice Marije u Semeljcima

Kamen temeljac za izgradnju semeljačke crkve 8. rujna 1784. godine blagoslovio je biskup Matej Krtica. Crkva je građena od 1784. do 1788. godine između sela Semeljaca i Kešinaca. Posvećena je rođenju Blažene Djevice Marije, a u crkvi se štuje slika Blažene Djevice Marije Čenstohovske – semeljačke Gospe kroz stoljeća.

Jednobrodna je građevina s poligonalnim svetištem, prigrađenom sakristijom uz sjeverno pročelje te rizalitno istaknutim zvonikom na glavnom pročelju. Glavni zidani oltar je podignut u čast Rođenju BDM. Crkva posjeduje sliku sv. Luke evanđeliste, rad iz XIX. stoljeća. Crkva je bila sva iznutra oslikana prizorima Kristova života od rođenja do muke i ona je ujedno i zaštićeni spomenik kulture, a inventar župne crkve uništen je nestručnim restauriranjem. Na gradnju crkve župnika Martina Barića potaknuo je tadašnji biskup, Matej Krtica. Zvona su elektrificirana 1989. godine kada je crkva iznova ožbukana. Crkveni god u Semeljcima je na Malu Gospu 8. rujna.

Župni stan u Semeljcima

Biskup Josip Antun Ćolnić je iz temelja vlastitim sredstvima podigao župni stan. Sadašnji župni stan sagrađen je 1788. godine za vrijeme biskupa Krtice i obnovljen je ponajviše za vrijeme župnika Marka Milinkovića i sadašnjeg župnika Tadije Crnjaka. U sklopu župnog stana je vjeronaučna dvorana.

Crkva u Kešincima

Crkva u Kešincima posvećena je Svetom Roku i Svetom Vidu. Sagrađena je 1867. za vrijeme župnika Josipa Šticingera. Dva su crkvena goda u Kešincima: na svetog Vida i na svetog Roka.

Crkva u Koritni

Crkva u Koritni posvećena je svetoj Ani. Sagrađena je 1800. godine za vrijeme župnika Matije Ivančića. Crkvu je blagoslovio 19. studenog 1800. godine biskup Matej Krtica. Dva su crkvena goda u Koritni: na svetu Anu i na svetu Elizabetu Ugarsku.

Imate pitanja? Kontaktirajte župni ured.